top of page

Tallinnas toimuv maailma suurim purjelaevade regatt võitleb puhtama mere eest

Updated: Jan 19, 2022


  • Viigerhüljes Vidrik asub Läänemerd päästma.

  • 2021. aasta aprillis rajatakse Tallinnas kultuurikilomeetrile esimene koniprügikastide rada.

  • Suitsukoni on kõige sagedasem meres leiduv väikeprügi, mille tegelikku lõplikku mõju keskkonnale ei teata.


Selle aasta juulis Tallinnasse jõudev maailma suurim purjelaevade regatt pakub linna elanikele ja külalistele muljet avaldavat vaatemängu, kuid pöörab tähelepanu ka Läänemere reostuse probleemile. Täna käivitati The Tall Ships Races Tallinn 2021 ja Maailmakoristuspäeva ühisprojekt, mis toob fookusesse suitsukonide ohtlikkuse Läänemeres ning mille tulemusena rajatakse Tallinna esimene koniprügikastide rada. Alanud teavituse patroon on viigerhüljes Vidrik, kes jääb ka edaspidi hea seisma Tallinna merekeskkonnaga seotud tegevuste eest.



The Tall Ships Races Tallinn 2021 on suursündmus, mis lisaks suurejoonelisele vaatemängule ja noorpurjetajate järelkasvule tõstatab alati oma egiidi all merekeskkonna ja selle hoidmise teema. Projekti turundus- ja kommunikatsioonijuhi Kati Remmelkoori sõnul on meri ja merekeskkond olnud viimastel kümnenditel Tallinna kui merelinna prioriteet, mis toetab ka linna rohepealinna kuvandit. "Maailmakoristuspäev on hoidnud kogu maailmas ja Eestis merre jõudvat väikeprügi fookuses juba mitu aastat. Tänavugi pühendatakse maailmakoristuse ülemaailmsel konverentsil suitsukoni prügiprobleemile terve teemaplokk. Nii otsustasime ka meie nende teavitusele hoogu juurde anda, mitte ainult rääkides suitsukonide ohtlikkusest Läänemeres, vaid selleks konkreetseid samme astudes,” lausus Remmelkoor. Selleks paigaldatakse koos Maailmakoristuspäeva ja Tallinna Kommunaalametiga Põhja-Tallinnas kultuurikilomeetrile 50 prügikasti, mis suurendavad teadlikkust suitsukonide ohtlikkusest ning loodetavasti vähendavad oluliselt suitsukonide sattumist merre.

Maailmakoristuspäeva Eesti kampaania juht Mart Normet nendib, et sigaretikonid on maailmas üks toksilisemaid prügiliike, kuid millest on vähe räägitud. Samuti on tegemist prügiga, mida on Läänemeres koguseliselt kõige enam, moodustades rannaprügist 67%. “Üks koni võib mürgitada kuni 1000 liitrit vett ja laguneda meres kuni 15 aastat,” kirjeldas Normet selle mõju merele. "Arvatakse, et suitsukoni on biolagunev, kuid tegelikult koosneb filter plastist ja sisaldab mürke, mis saastavad merre sattudes mereelustikku ning jõuavad toiduahela kaudu ka meie toidulauale," põhjendas Normet tegevuse vajalikkust.

Ühisprojekti patroon on viigerhüljes Vidrik, kes sümboliseerib siinses piirkonnas üha väheneva arvukusega väga ilmekalt Läänemere keskkonna olukorda. “Ilmselt ei jää märkamatuks, et Vidrik on väga sarnane olümpia maskoti Vigriga. Kuid meie projekti patroon on hoopis Vigri vend Vidrik. Vidrik on kõigil The Tall Ships Races Tallinn 2021 ametlikel meenetel ja tuletab pidevalt meelde, et vaid meie ise saame oma käitumist muutes mõjutada keskkonda enda ümber,” lausus Remmelkoor. Vidrikust saab nüüdsest sümbol, mis esindab edaspidi kõiki Tallinna merekeskkonnaga seotud projekte – nii nagu Vana Toomas kaitseb vanalinna, hoiab Vidrik Läänemerd. “Sel aastal on fookuses suitsukonid ja koniprügikastide rajamine, järgmisel aastal tulevad esile juba loodetavasti muud merekeskkonna teemad,” lisas Remmelkoor. Esimesed 50 spetsiaalset prügikasti väikeprügi ja konide jaoks paigaldatakse mere äärde juba selle aasta aprillis. Prügikastide soetamisse saavad panustada kõik inimesed, ostes The Tall Ships Races Tallinn 2021 meeneid. Iga müüdud eseme pealt suunatakse 1 euro suitsukonireostuse ennetusse. Meenete seast leiab nii veepudeleid, merematkakotte, -särke, -pusasid, rannarätikuid, laevakruuse, aga ka märkmikke, pastakaid, rinnamärke jms. Meeneid saab osta The Tall Ships Races Tallinn 2021 e-poest tallshipstallinn.ee ning Sokisahtli kauplustest üle Eesti.

Maailma suurim purjelaevade regatt The Tall Ships Races 2021 toimub 27. juunist kuni 3. augustini Läänemerel, peatudes sadamalinnades Klaipėda, Turu, Tallinn, Maarianhamina, Szczecin. Tallinnas peatub regatt 15.–18. juulil ning sellest võtab osa sadakond laeva. Õpperegati eesmärk on kaasata ja õpetada noori ning juhtida tähelepanu merekeskkonna seisukorrale ja loodussäästlikkusele. Kõige esimene The Tall Ships Races regatt toimus 1956. aastal Torquayst (Suurbritannia) Lissaboni (Portugal), kui sündmustest võttis osa 20 suurt purjelaeva.


Taustinfot

  • Inimesed ei taju suitsukoni mõju loodusele ja Läänemerele ning arvatakse, et tegemist on biolaguneva prügiga. Tegelikkuses on aga suitsukoni filter plastist ja sisaldab ka toksiine.

  • Meres laguneb koni veelgi väiksemaks plastiks ja jõuab seeläbi ringiga toidulauale.

  • Eestis korjati Maailmakoristuspäeva raames 19. septembril 2020. aastal vaid ühe päevaga 1,6 miljonit suitsukoni.

  • Suitsukoni koht on prügikastis.

  • Probleemi leevendamiseks on vaja luua mugavamad võimalused inimestele suitsukonide ära viskamiseks: spetsiaalsed prügikastid ja kaasaskantavad konitaskud.

  • Kuna Läänemeri on maailmas üks saastatumaid, otsustas Tallinn ülesandesse veelgi tõsisemalt suhtuda ja käivitas koostöös Maailmakoristuspäevaga teavitusprojekti koniprobleemi lahendamiseks Läänemeres.


467 views
bottom of page