top of page

Tallinna merepäevad toovad pealinna sadamatesse purjelaevad ja Kihnu Virvele pühendatud kontserdi

Updated: Mar 20, 2023

Eesti suurim mere- ja perepidu Tallinna merepäevad toimuvad tänavu 15. korda 14.–16. juulil. Selle aasta teemaks on “Meri on, meri jääb”, mis teeb kummarduse eesti rahvamuusikasse ja merefolkloori oma merelauludega sügava jälje jätnud Kihnu Virvele.


Tallinna abilinnapea Kaarel Oja sõnul on Tallinna merepäevad üks Eesti oodatumaid suviseid festivale. „Merepäevadel on olnud viimased 15 aastat oluline roll, et meie linna mereäär avaneks ja areneks. Käeoleval aastal pöörame erilist tähelepanu Linnahalli ümbrusele, mis on viimane suur ümbersündimata lõik meie rannaäärest Vanasadama ja Noblessneri vahepeal,“ lisas Oja.


Tallinna merepäevad on aastatepikkuse traditsiooniga, mitmekülgne ja meeleolukas merefestival. Festivalimelust saavad osa nii suured kui ka väikesed külastajad – pealinna saabuvad uudistamiseks ja lahesõitudeks külalislaevad, sadamate vahel liigub meretakso, esinevad Eesti tuntud artistid ning sadamates on tihe elamus- ja spordiprogramm.


Sel aastal toimub põnev lavaprogramm, pakutakse mitmekülgset merelist ajaveetmist ning kõhutäidet kolmes pealinna sadamas – Vanasadama kruiisialal, Lennusadamas ja Noblessneri sadamalinnakus.


UNESCO muusikalinn Tallinn pakub merepäevadel erilisi muusikaelamusi. Näiteks toimub Vanasadama kruiisialal pühapäeval, 16. juulil algusega kell 14.00 Kihnu Virve muusikalisele pärandile pühendatud kontsert, kus astuvad üles Kukerpillid, Untsakad, Järsumäe pereansambel, Tanel Padar jpt. Kontserdi kava panevad kokku Virve lapselapsed Järsumäe pereansamblist koos tuntud Eesti muusikutega, ettekandele tuleb valik armastatud viise Virve sadade laulude hulgast.


Tallinn on 2023. aastal Euroopa roheline pealinn ning selle raames avatakse mereäärne promenaad ning uus vaba aja veetmise ala Vanasadama kruiisialal. Liikumisaastal pakuvad Tallinna merepäevad külastajatele ka ohtralt sportlikke tegevusi: avamereujumine, rannavolle, SUP-laua jooga, sadamaorienteerumine jpm. Lennusadama territooriumil saavad külastajad end proovile panna miniorienteerumises.


Traditsiooniliselt on festivalil ka väikestele külalistele eraldi lasteprogramm - kolmel festivali päeval toimuvad lastele pealinna sadamates toredad meelelahutuslikud tegevused. Lisaks toimub iga-aastane Premia lastejooks, mida jälgib Prügihunt koos mereröövlitega.


Tallinna merepäevadel on kohal ka ajaloolised ja põnevad veesõidukid, mis festivali külastajatele merereise korraldavad. Lisaks toimub Ööülikooli mereteemaline salvestus.


Eesti suurim mere- ja perepidu Tallinna merepäevad sai alguse 2008. aastal, mil esmakordselt ühendasid jõud Tallinna linn, Tallinna Sadam, Eesti Meremuuseum ja Eesti Ajalooliste Laevade Selts, et luua linnarahvale pääs merele.



392 views
bottom of page